beatkka007 - 2009-02-09 15:59:41

Pyt. z dzisiejszego egzaminu z Gilem od Rozrodu:D

Pytania TESTOWE -A,B,C,D
1-kiedy zostało udomowione bydło? odp. 12 tys lat temu na obszarze obecnej pustyni Sahara
2-najliczniejsza rasa w Polsce? odp.HF czarno-białe
3-jakie umieśnienie jest charakterystyczne dla krów mlecznych?  chyba płaskie
4-siara to? wydzielina gruczołu mlekowego podawana cielakomw pierwszysch dniach zycia i była to odp c
5-rasa CHAROLAISE jaki rodzaj opasu sie stosuje?-intensywny i ze jest to rasa poznodojrzewajaca
6-normy unijne dla mleka? punkt zamrazania, liczba bakterii i komórek somatycznych
7-najważniejszy czynnik środowiskowy wplywaacy na wydajnośc genetyczna? odp. zywienie
8-jaka jest najbardziej pożadany kształt krzywej laktacji? odp.wypukły
9-chyba chodzilo o nadmiar białka i czegos jeszcze w paszy i co to powoduje? podobno wzrost ilosci mocznika w mleku
10-co trzeba uwzględnic przy wyborze produkcji mleka? odp. rasa, skala produkcji, system utrzymania,bazaa paszowa, warunki klimatyczno-glebowe
11-co trzeba podawac aby rozwinał sie zoladaek u cielat -cos takiego i chodzilo o pasze tresciwe i słome ale sprawdz sobie ta odp
12-kwoty mleczne co to sa
13-nie pamietam pytania ale odp. to cechy produkcyjne i waga tej cechy to 50% coś takiego
....
16-otwarte-
-masa ubojowa
-indeks selekcyjny dla buhaja
-cechy mleczności
-skład mleka i procentowa zawartośc poszczególnych skladników
-parametry mleka np.punkt zamarzania
-czego brakuje w I fazie laktacji
-która faza laktacji jest najtrudniejsza pod względem żywienia
-szczyt laktacji

zastrzezenie jest takie ze oni bydlo mieli tylko semestr:|
daje sciagac na egzaminie ale... to nie opisowka a konkrety

kozaczek - 2009-02-09 17:13:20

1.    kontynent na którym najwcześniej udomowiono bydło
2.    pochodzenie Bos Taurus( bydła domowego)
3.    światowe pogłowie bydła 
4.    udział hf w pogłowiu świtowym
5.    udział bydła polskiego w pogłowiu światowym
6.    udział bydła polskiego w pogłowiu europy
7.    ilość krów będących pod oceną
8.    czemu służy ocena
9.    wydajność krów ocenianych i poza oceną
10.    skład siary
11.    mleko w klasie extra (parametry)
12.    charakterystyka  simentala, jerseya, shorthorna, Hf
13.    indeks selekcyjny dla buhaja ho
14.    krzyżowanie a kojarzenie
15.    porównanie intensywności produkcji Hf i jerseya
16.    zęby sieczne
17.    omw , omc
18.    wydajność rzeźna (wzór)
19.    szacowanie mc ( Pressler, Truchanowski )
20.    pomiary służące do oceny umięśnienia
21.    rasy zachowawcze w Polsce
22.    francuskie rasy mięsne
23.    indeksy pokrojowe
24.    ocena budowy  wymienia
25.    ilość stacji unasienniania w Polsce
26.    PFHBi PM  i inne organizacje
27.    obora wolnostanowiskowa
28.    specyfika żywienia bydła
29.    najbardziej wartościowe wyręby w tuszy wołowej
30.    wiek uzyskania dojrzałości somatycznej
31.    co decyduje o zdolności opasowej
32.    długość cyklu płciowego i długość rui.
33.    dokładnie nie pamiętam ale były jeszcze pytania z ostatnich wykładów tj. z rodzajów selekcji, krzyżowania itp.
Jeśli chodzi o  odpowiedzi to już nie jest tak łatwo, są w ten sposób sformułowane że nie jest się pewnym odpowiedzi nawet mając solidną wiedzę na  dany temat. Odpowiedzi na pytania o dane liczbowe wprowadzają w błąd ponieważ  nie są dokładne, kto uczy się z danych  PFHBiPM lub GUS-u to sam zobaczy że odpowiedzi które proponuje prof. Szarek są nieco inne, ale można się domyślić wybierając najbardziej zbliżone liczby.
Pytania są bardzo podchwytliwe, łatwo się pomylić( zwłaszcza pytanie o siekacze, żywienie )
Odpowiedzi są podobne do siebie, trzeba wybierać tą najbardziej prawdopodobną i radzę się  dobrze zastanawiać przed wyborem odpowiedzi bo nie można poprawiać odpowiedzi:(

BeataS - 2009-02-09 19:16:12

Tyle, ile wiem na temat otwartych i ile mam w notatkach:) Ale jeżeli ktoś się nie zgadza - proszę mnie poprawić.
otwarte:
1.masa ubojowa  ( chłopcy 1000-1200, laski 700-750)

2. indeks selekcyjny dla buhaja (PF=0,5PI_prod+0,3PI_pokr+0,1PI_płod+0,1WH_KSOM)

3. cechy mleczności :
produkcja (kg) a w tym(0,2-0,25 odziedziczalne)
tłuszcz
białko
Sm
Laktoza, popiół
Udział %towy (0,4-0,55 odziedziczalne)
tłuszczu
białka
Sm beztłuszczowej
Sm ogółem
Białko,tłuszcz (odziedziczalność 0,5)

4. skład mleka i procentowa zawartośc poszczególnych skladników :
3,7% tłuszczu
3,3% białka
4,8% laktozy

5. parametry mleka np.punkt zamarzania
gęstość >=1,028 g/ml
pkt zamarzania <= -0,512 °C
zaw. Białka >=28 g/litr
<100 tys bakterii/ml
<400 tys kom somatycznych/ml
pH=6,5

6. czego brakuje w I fazie laktacji
W pierwszej fazie laktacji następuje gwałtowny wzrost wydajności. Białko – jest krytycznym składnikiem.

7. która faza laktacji jest najtrudniejsza pod względem żywienia
Pierwsza faza – ponieważ ciężko jest zapobiec negatywnemu bilansowi energii zwłaszcza u krów wysokoprodukcyjnych.

8. szczyt laktacji
Następuje mniej więcej po upływie miesiąca od porodu. Maksymalna produkcja mleka.

beatkka007 - 2009-02-09 19:28:43

to tez od rozrodu ale młodszego:

1.od kogo pochodzi bydło
odp . TUR
2. najlepsza rasa mleczna i ile sztuk na świecie
Odp. H-F czarno biała 100mln
3. podaj skład mleka do podania było
Odp. sucha masa 12,3% tłuszcz3,5% białko 3,3% Laktoza 4,5%
4. siara to?
Odp.  wydzielina gruczołu mlekowego podawana cielakomw pierwszysch dniach zycia i była to odp c
5. najtrudniejszy moment w normowaniu żywienia
odp. rozdajanie
6. czego krowie brakuje w dawce podczas szczytu laktacji
Odp. energi
7. normy unijne dla mleka?
Odp. punkt zamrazania, liczba bakterii i komórek somatycznych
8. co trzeba uwzględnic przy wyborze produkcji mleka?
odp. rasa, skala produkcji, system utrzymania,bazaa paszowa, warunki klimatyczno-glebowe
9. czym się charakteryzuje typ krowy mlecznej. (otwarte)
potencjał genetyczny do produkcj mleka i budowa wymienia w kontekście przydatności do doju mechanicznego
10. cos o cielaku było...co podajemy mu do żywienia aby rozbudować jego żwacz...
Odp.  pasze treściwą
11. z rasami mięsnymi...jaka cecha rasy mięsnych jest jedną z najważniejszych cech....
Odp.  cechy macierzyńskie
12. Mierniki zdolności opasowej (OTWARTE)
Odp. tempo wzrostu, zużycie składników pokarmowych na przyrost 1kg masy ciała, wczesność dojrzewania
13. najlepszy sposób odchowy cieląt i opasów.
Odp.  pastwiskowy
14. jeszcze było o mięśnie..poczym sprawdzamy jakość mięsa...
Odp pH i barwa mięsa
15. chyba chodzilo o nadmiar białka i czegos jeszcze w paszy i co to powoduje? napewno nadmiar białka powoduje wzrost mocznika w mleku norma to 270-330mg/l

betti - 2009-02-11 08:20:16

PYTANIA NA EGAZMINIE Z ROZRODU:
1.    wymagania mleka do skupu - musielismy podac normy unijne dla mleka?:
o    temp. zamarzania
o    il. bakterii
o    il. kom. Somatycznych
2.    ile lat temu udomowili bydlo i gdzie trzeba bylo wpisac ile tysiecy a gdzie bylo do wyboru/ odp. 12 tys lat temu na obszarze obecnej pustyni Sahara
3.    rasa charolaise jest jak dojrzewajaca i do jakiego opasu się nadaje odp.-intensywny i ze jest to rasa poznodojrzewajaca
4.    co to jest kwota mleczna??
5.    co to jest siara?? -skladu tez sie naucz /odp. wydzielina gruczołu mlekowego podawana cielakomw pierwszysch dniach zycia i była to odp c:)
6.    jakich krow jest najwiecej w polsce?? hf czarno-biale
7.    co jest potrzebne zeby rozwijaly sie przedzoladki u cielaka?? pasze tresciwe i siano lub wg niektorych woda
8.    co wpływa na rozój żwacza? Odp. Pasze objętościowe
9.    na co sie zwraca uwage w utrzymaniu pastwiskowym gdy sie hoduje na wolowine?
10.    co trzeba uwzględnic przy wyborze produkcji mleka? odp. rasa, skala produkcji, system utrzymania,bazaa paszowa, warunki klimatyczno-glebowe
11.    co w indeksie dla buhaja ma najwieksze znaczenie i jaka ma wartosc?? produkcja -50%
12.    jakie umieśnienie jest charakterystyczne dla krów mlecznych?  chyba płaskie
13.    najważniejszy czynnik środowiskowy wplywaacy na wydajnośc genetyczna? odp. Żywienie
14.    jaka jest najbardziej pożadany kształt krzywej laktacji? odp.wypukły
15.    chyba chodzilo o nadmiar białka i czegos jeszcze w paszy i co to powoduje? podobno wzrost ilosci mocznika w mleku
16.    nie pamietam pytania ale odp. to cechy produkcyjne i waga tej cechy to 50% coś takiego i było to pytanie otwarte 16 pytanie.

no i wiecej nie pamietam teraz ale jak sobie przypomne to ci wysle …
a te pytania sa od 3 roku oczywiscie tylko czesc ale dał nam inny test niz im wiec wam tez moze zmienic:
-masa ubojowa
-indeks selekcyjny dla buhaja
-cechy mleczności
-skład mleka i procentowa zawartośc poszczególnych skladników
-parametry mleka np.punkt zamarzania
-czego brakuje w I fazie laktacji
-która faza laktacji jest najtrudniejsza pod względem żywienia
-szczyt laktacji

Goha - 2009-02-11 16:14:27

Macie błedy w odpowiedziach... np. krzywa laktacji ma byc plaska bo to swiadczy o tym ze krowa dlugi czas utrzymuje sekrecje na stalym poziomie. A Charolaise dojrzewa wczesnie na 100% !!! Tak jest w ksiazce i tak mam w notatkach z wykladow.

Goha - 2009-02-11 16:23:54

Na rozwoj zoladka podaje sie siano ewentualnie cale ziarna kukurydzy jesli dobrze pamietam. Przebialczenie mamy powyzej 300mg / l mleka. Cechy produkcyjne to wydajnosc a funkcjonalne zdrowie plodnosc i wydajnosc zyciowa. ocena zbiorcza to 0.6 miesnosci i 0.4 wskaznika rozrodu. To o to chodzilo?

Goha - 2009-02-11 16:43:27

Masa ubojowa zalezy od systemu utrzymania... przy alkierzowym sie chyba ubija 450-600kg a przy pastwiskowym nie wiem bo mam w notatkach tylko wiek ("mleczaki po 1 sez a 24-30m-cy po 2 sezonach pastwiskowych")wiec moze ktos napisze jak to ma byc jesli wie na 100%? Bo ja pisze to co mi tu pisze ale pewna nie jestem.
Druga sprawa, ze ja bym sobie dala glowe uciag ze energii brakuje w 1 fazie laktacji stad problemy z zacielaniem wysokowydajncy  dlatego chudna ze czerpia z ezerw organizmu, ale Beata jest chyba madrzejsza.
Szczyt laktacji ok 50 dnia.
Po mojemu norma mocznika to 180 - 270 bo od 300 to juz jest przebialczenie.

zielony - 2009-02-11 17:43:46

a wg mnie Charolaise późno dojrzewa....

Goha - 2009-02-11 17:46:06

No i mozliwe chodzi o to zeby ktos to sprawdzil bo moge miec blad w notatkach. W ksiazce pisze ze wczesnie ale zaraz potem ze nie ma obawy o przetluszczenie wiec wychodziloby ze dojrzewa pozno tak wiec zglupialam i prosze o sprawdzenie pytan przy ktorych mam watpliwosci.

Goha - 2009-02-11 17:52:49

Ciemnosc widze...
Przeraza mnie ten egzamin. Sadzilam ze bedzie jednak troche latwiejszy.

To wkoncu test ma byc czy opisowe tez? Bo Gilu mowil ze 32 testowe 1 krotnego wyboru. Wiec jak wkoncu?

zielony - 2009-02-11 17:55:08

mam tak... charolaise - do opasu intensywnego, szybkie przyrosty masy ciała, bez obawy o nadmierne otłuszczenie, późno dojrzewająca. Reszta informacji się chyba zgadza (co do zębów to trza w skrypcie sprawdzić)

Agnieszka_Rekus - 2009-02-11 20:12:46

Krzywa laktacji charakteryzuje się szybkim osiaganiem maksymalnej wydajnosci, dlugim jej utrzymywaniem sie na wysokim poziomie i powolnym spadkiem produkcyjnosci. Taki przebieg laktacji jest najkorzystniejszy zarowno z gospodarczego jak i zdrowotnego punktu widzenia

Prawidłowa krzywa laktacji:
http://www.farmer.pl/Resources/267/wykres-2.jpg

Prochoz - 2009-02-11 20:21:26

Nie żebym sie czepiał ale chyba obie macie racje bo zaprezentowana wyżej krzywa laktacji jest popularnie nazywana "płaską" bo nie ma kilku skoków (jak np przy zapaleniu wymienia) ale nie ma też gwałtownego spadku po osiągnięciu maksymalnej wartosci ;p


Z mojej strony chciałbym pogratulowac wszystkim którzy mieli na tyle samozaparcia i silnej woli , żeby przeczytac cale notatki z wykładów chociaż raz ;p

beatkka007 - 2009-02-11 20:27:25

jak mi to Grzes ladnie wytlumaczyl- to ze wykres graficznie( dla oczu) jest wypuky nie znaczy ze sie tak nazywa.... bo nazywa sie PLASKI :mrgreen:

Goha - 2009-02-11 21:11:35

Dzieki :) Prosze o weryfikacje pozostalych pytan wobec ktorych mam watpliwosci a takze o odpowiedz na nastepujace pytania ktore byly przytaczane wczesniej, bo niestety nie umiem znalezc na nie odp.:
wiek uzyskania dojrzałości somatycznej
masa ubojowa
światowe pogłowie bydła  1,36mld to wiem ale... w procentach chyba to ma byc:
udział hf w pogłowiu świtowym
udział bydła polskiego w pogłowiu światowym
udział bydła polskiego w pogłowiu europy
skład siary
pomiary służące do oceny umięśnienia - Co tam ma byc? wyd.rzezna
chwyty rzeźnickie, fotogrametria, usg, komp, biochem, tomografia, punkty czy co???
rasy zachowawcze w Polsce - ile ich jest to wymysle
ilość stacji unasienniania w Polsce?????????
PFHBi PM  i inne organizacje
obora wolnostanowiskowa
specyfika żywienia bydła
O co biega w tych pytaniach?

beatkka007 - 2009-02-11 21:17:48

te pyt o ktore pytasz to akurat od 5 roku a oni egz mieli z Szarkiem (test liczyl 60 pyt) to tak na marginesie.

ale i tak przydalo by sie znac na nie odpowiedzi :vomit:

Goha - 2009-02-11 21:20:31

A tutaj to co wiem...
3.    światowe pogłowie bydła  1,36mld
bydła polskiego 5,5mln
7.    ilość krów będących pod oceną 512tys 18%
8.    czemu służy ocena - nie umiem sformulowac odp
9.    wydajność krów ocenianych 6,6 i poza oceną 4tys
11.    mleko w klasie extra (parametry):
gestosc > 1,028 g/ml zamarzaniem max -0,512 drobnoustroje 100tyd k.som 400tys bialko 28g/l
12.    charakterystyka
simentala - Szwajcaria, 2k, 136cm 675kg 4,7tys mleka 4,2 tł 3,5 b. przyrosty dobre, pozno dojrzewa
jerseya - Anglia, bułane, 120cm 370kg krowa 144cm 700kg buhaj >5tys, 5,7tł, 4b.
shorthorna - Anglia, czerwonobiały deresz, 800kg 1100kg 1.5kg przyrosty, 65% wydajność, dojrzewa średnio, łatwe porody
Hf - Holandia, 149cm 726kg 1000kg 10,5tys mleka, 3,6tł, 3,14b.
13.    indeks selekcyjny dla buhaja
PF = 0,5PROD + 0,3POKR + 0,1 PŁOD + 0,1K.SOM.
16.    zęby sieczne: cegi od ur - 24m, średniaki wew od ur - 30m,  zew 1m – 38m, okrajki 1m – 47m.
17.    omw idealny 365dni =  omc 85 – 130 dni + ciąża
18.    wydajność rzeźna (wzór) m.tuszy/m.przed ubojem * 100
19.    szacowanie mc:
Pressler W = 3,14 * (skośny kl.pier./ 2 ) * podł.tuł * wsp (od 0,4-słaba młodzież, do 0,44 super krowy ).
Truchanowski  =  [dł tuł od kłębu do ogona * obw.kl.pier. * wspł (2-mleczne lub 2.5-mięsne)] /100
20. pomiary służące do oceny umięśnienia
   wyd.rzezna = m.t.cieplej lub zimnej / m.c. przed ubojem *100% lub
chwyty rzeźnickie, fotogrametria, usg, komp, biochem, tomografia, punkty
21.    rasy zachowawcze w Polsce: zr, bialogrzbieta, pc....co dalej?
22.    francuskie rasy mięsne: charolaise, limousine, Blade ‘dAquitane
23.    indeksy pokrojowe- zaduzo zeby pisac
24.    ocena budowy  wymienia:
kształt, zawieszenie, polozenie, wysokość zawieszenia strzykow, kształt i wielkość strzykow, brak dodatkowych strzykow i przystrzykow
29.    najbardziej wartościowe wyręby w tuszy wołowej (pistole = górnica) rozbratel, antrykot, rostbef
30.    wiek uzyskania dojrzałości somatycznej ok 5 lat ale dokladnie nie wiem
31.    co decyduje o zdolności opasowej:
rasa i genotyp, żywienie, plec, wiek, budowa miernikiem są l.cielat, przyrosty i zuzycie skl.pok. czy aby nie zaduzo napisalam?
32.    długość cyklu płciowego 21 max 28 i długość rui 6-18 a jałówki do 30
33.    z rodzajów selekcji indywidualna, rodzinowa, NPB wdł indeksow, bezposrednia i posrednia
krzyzowania nie wiem
10-co trzeba uwzględnic przy wyborze produkcji mleka? odp. rasa, skala produkcji, system utrzymania,bazaa paszowa, warunki klimatyczno-glebowe
16-otwarte-
-cechy mleczności: wydajność, wydajnosc Sm k.som tł. b. laktozy i ich zaw %
-skład mleka 3,7% tłuszczu 3,3% białka 4,8% laktozy sucha masa 12,3%

Goha - 2009-02-11 21:21:59

A jakies pytania od Gilagila???

beatkka007 - 2009-02-11 21:28:25

Goha napisał:

A jakies pytania od Gilagila???

wszystkie pozostale ktore sa na forum to od niego, z tym ze rozrody  mialy bodajze po 16 pyt a my mamy miec 32 o ile dobrze zakodowalam

Goha - 2009-02-11 21:31:12

Dobra... to juz nie mam ambicji. Poprosze trójcynę. Tego jest zaduzo!!! Czego ja sie mam uczyc?

aniczkawojcik - 2009-02-11 21:42:27

Hmmm...wygląda na to, że trzeba umieć wszystko...:(

www.cs-gorlice.pun.pl www.privservermetin2.pun.pl www.omfo.pun.pl www.ochronasrodowiska.pun.pl www.siecli.pun.pl